Et portræt (fransk portrait, af latin protractum, hvad der drages frem for lyset) er ofte en billedlig fremstilling af en person: malerifotografi eller en skulptur.

Portræt foto anvendes tit blandt andet til identifikations beviser såsom pas og kørekort, men kan også bruges til at hænge på væggen eller til at stå på skrivebordet som dekoration og erindring om venner og slægtninge, som disse så ud, den gang billederne blev taget.
En anden anvendelse er som en slags signatur i forbindelse med avisartikler, forfatterpræsentationer på bogomslag og lignende. (kilde wikipedia.org)

I mine portræt fotos, forsøger jeg altid at få den bedste side frem i personen som jeg fotograferer, dette opnås altid bedst ved at personen føler sig tryk i sine omgivelser, så derfor er portrætter på ‘location’ tit en god ting, for det kan tit være dér personen som skal portrætters føler sig tryk og godt tilpas.

Jeg elsker at arbejde med mennesker, det med at få kunden til at føle sig godt tilpas foran kameraet og se at det er sjovt at være i centrum, ‘Det er dem’ det drejer sig om, og måske endda føle sig lidt special ved situationen, det er dejligt at kunne give folk dette.
Det skal helst være en oplevelse at blive fotograferet, og et godt minde man får med sig hjem, både i hukommelsen og på “papiret”.

Efterbehandlingen af portræt foto, kan der være meget snak om, jeg ser jævnligt folk der har haft en til at redigere deres portræt fotos så de næsten ikke kan genkendes, nogen får lavet hud, så de næsten ligner marcipan….’det er sku ikke særlig pænt’  Personligt syntes jeg ikke der skal den helt store retouche på personlige portrætter. Nogen ønsker at få den “store tur” i photoshop, og det er da også sjov at lave disse fotos, men man skal bare passe på ikke at ændre for meget på personens personlighed, da det som sagt hurtigt kan fjerne det personlige i billedet, og gå hen os se kunstigt ud.

Læs også:   Åbning af Vikingeborgen Borgring

‘Sort/Hvid portræt foto’  Personligheden syntes jeg til gengæld kan ‘boostes’ i portrættet ved at lave det i Sort/Hvid, der er dog flere som siger når jeg spørger om de vil have Sort/Hvid eller fave fotos: “Vi vælger farve, vi kan jo altid selv lave dem til  Sort/Hvid”….og ja det kan man måske også godt…men her vil jeg også godt give min mening om Sort/Hvid billeder….Sort/Hvid er ikke bare Sort/Hvid. Man kan godt bare trække farven ud af billedet og kalde det Sort/Hvid, men med det skal man være temmelig heldig hvis det ender med et lækkert Sort/Hvid billede. Sort/Hvid portræt fotos kan eks. laves kolde(6), varme(7) og “gamle”(8) S/H.
Nedenfor har jeg lavet nogen eksempler på hvordan det kunne se ud.

Eksemplerne viser også forskellen fra “bare et foto” og hvad en go makup og en go justering i photoshop kan gøre, og flere eksempler på sort/hvid konverteringer.

1. “Bare et foto” uden makup, uden special lyssætning, uden photoshop.
2. Her har der været maup-artist over, og der er kommet noget mere “tænkt” lyssætning på.
3. Her har der været Photoshop henover.
4. Eksempel på et “look”
5-8. Sort/Hvid Eksempler.

Portræt samlininger